Future Leaders on kesävaihto-ohjelma suomalaisille ja amerikkalaisille lukiolaisille. He keskittyvät aktiiviseen kansalaisuuteen ja johtajuuteen, vierailevat mielenkiintoisissa kohteissa ja asuvat paikallisissa perheissä. Tällä sivulla nuoret kirjoittavat yhteistä blogia vaihtokokemuksistaan Washington DC:ssä ja Helsingissä.

FLosallistujat

Jos olet kiinnostunut Future Leaders -ohjelmasta, katso lisätietoja lukio-osiosta:


Future Leaders -blogi

Suomalaiset ja amerikkalaiset lukiolaiset jakavat kokemuksiaan kesävaihdosta Washington DC:n ja Helsingin alueella.
31.7.2017 9.25

Rebublikaanit vs. Demokraatit (Iiris)

Amerikkalaiset istuvat valtavien kysymysten päällä katsomassa taistelua: Republikaanit vs. Demokraatit.

Suomessa keskustelu politiikasta on helppo aloittaa, koska Suomessa radikaalikin mielipide ei ole loppujen lopuksi niin hullu kuin miltä ensin tuntuu. Ei pelota olla eri mieltä, tai mieti mitähän muut ajattelevat, jos nyt sanot ajatuksesi ääneen.

Kuitenkin olen huomannut, että täällä monella on hankaluuksia saada äänensä kuuluville, ennen kuin se kompastuu muiden vahvempiin ja vihaisempiin mielipiteisiin. Siinä missä puoluepolitiikka on nokkela kahvipöytäkeskustelu töissä tai tapa kuuluttaa sivistyneisyyttään Suomessa, usealle politiikka täällä on herkkä kohta -- eikä sanoja ''vihata'' tai ''inhota'' paljoa säästellä. Tuntuu, että politiikasta pitäisi siirtyä keskustelemaan salaiseen päämajaan, johon ei sallita toisen osapuolen edustajia. Vapaan kansankin keskuudessa sananvapaus tuntuu nyt heikolta puolustukselta, jolle nauretaan päin naamaa, ja se on minun mielestäni kovin ikävää.

Moni valittelee täällä politiikan vastainasettelua, mutta ei kuitenkaan osaa eristää itseään siitä samaisesta sanaharkasta. On lapsellista, että aikuisetkin sylkevät täällä sanoille ja nauravat toisten mielipiteille, vaikka kyseinen ihminen ei edustaisikaan vastapuolta vaan jotain aivan muuta. Minua harmittaa, että usein näillä vierailuilla täällä moni on vastahakoinen keskittymään historiallisiin konteksteihin ja kokonaisuuksiin, koska tällä hetkellä se instituutio ei edusta siitä mihin moni meistä uskoo.

Eikä se, että poliittiset mielipiteet ovat Amerikassa tabu kieli ihmisten epäavoimuutta, vaan sitä että eihän täällä ole asiat politiikasta kyse ollenkaan. Amerikkalaisessa politiikassa on nyt kyse ihmisistä, mutta nämä ihmiset ovat synekdokeita suuremmista teemoista: media on muokannut ihmisistä, joiden kuuluisi edustaa puoluetta, itsenäisiä johtajia jotka edustavat erilaisia teemoja, joiden kautta yritetään rakentaa amerikkalaista unelmaa. Amerikkalainen haluaa puhua ihmisitä, mutta heijastaa tämän ihmisen ominaisuudet puolueeseen, ja täten yrittää keskustella politiikasta, vaikka siitähän ei ole kyse laisinkaan.

Amerikan poliittinen tilanne on arka kansalaiselle, vaikka moni yrittää tiedostaa mitä on tapahtumassa, vaikka usein tulee tiedostettua vain mihin oma pelinappula on siirtynyt laudalla. Siinä vaiheessa, kun joutuu pelkäämään räjähdystä, kun tökkii muurahaispesää olisi hyvä aika ottaa järki käteen ja kysyä mihin itse uskoo, ja irrottaa hetkeksi oman ehdokkaan poliittinen agenda ja pohtia pelkästään sitä, mitä toinen oikeasti haluaa. Tässä vaiheessa on helppo huomata, että kyse ei enää ollut politiikasta, vaan omista mielipiteistä.

Politiikka kuuluu kansalle, mutta tällä hetkellä pelikenttä on vaan toisiaan lyöviä kiusaajia, eikä politiikkaa. Tilanne on ongelmallinen kaikille, ja kansainvälisille suhteille. Yhdysvallat ansaitsee parempaa johtajiltaan, mutta myös kansalaisiltaan. Demokratian ei kuuluisi olla taistelukenttä. Tämä on yksi suurimmista eroista mitä olen huomannut suomalaisen ja amerikkalaisen arjessa, ja toivon, että Amerikka pääsee pian poistumaan näiden asioiden ääreltä, jolloin politiikasta voisi tulla taas kansan laji.

Teksti: Iiiris


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja