Anna toteutti unelmansa ja lähti opiskelemaan eläintiedettä Englantiin. Opinnoista joutuu maksamaan paljon, mutta Anna on tyytyväinen valintaansa.

Missä opiskelet ja mitä ainetta?

Anna_ja_koira_Liverpool_tausta

Opiskelen eläintiedettä Liverpool John Mooren yliopistossa Englannissa.

Miksi valitsit tämän maan ja yliopiston?

Suomessa voi opiskella eläintiedettä vain Oulussa. Olen Helsingistä kotoisin ja olisin joutunut joka tapauksessa muuttamaan uuteen paikkaan ja kauas kotoa, siksi päätinkin toteuttaa pitkäaikaisen unelmani ja muuttaa ulkomaille opiskelemaan. Englannin kieli on tietenkin Britanniassa etu, ja lisäksi minulla oli jo Englannissa ja nimenomaan Liverpoolissa kavereita joten valinta ei ollut vaikea.

Miten hait kouluun?

Hain UCAS:in kautta. UCAS on nettisivusto, jonka kautta voi hakea Iso-Britannian korkeakouluihin opiskelemaan. Hakulomakkeen täyttäminen nettisivulla oli sen verran vaikeaa, että jouduin kysymään neuvoa CIMOsta pariin kertaan. Lisäksi yksi hakemistani yliopistoista esitti minulle sisäänpääsyvaatimukseksi todistusten lähettämisen heille, mitä varten minun täytyi käännättää todistukset englanniksi. (Maksoi 150 euroa.) Toinen yliopisto halusi minun tekevän kielikokeen, joka olisi maksanut yli 100 euroa. Vapaita paikkoja kielikokeisiin ei kuitenkaan ollut kuukausiin, joten kielikokeen sijaan minulle soitettiin yliopistosta ja puhelu korvasi kielikokeen.

Millä kielellä opiskelet?

Opiskelen englanniksi. Kieli on tullut vuosien varrella opeteltua melko hyvin, kiitos ulkomaalaisten kavereiden.

Oletko tyytyväinen opetukseen ja opiskelutyyliin?

Anna_Liverpool_taustaEläintieteen opiskelu sisältää paljon biologiaa, eläinten käyttäytymistä, laboratoriotunteja ja retkiä mm. luontoon sekä eläintarhoihin. Aineen sisältöön olen ollut hyvin tyytyväinen. Britanniassa yliopisto-opiskelu on hyvin koulumaista ja mielestäni melko helppoa suomalaisen lukion rinnalla. Varsinkin ensimmäisen vuoden aikana monet keskittyvät enemmän sosiaaliseen elämään kuin opiskeluun, sillä kurssien läpäisemiseksi riittää, että saa kaikista kurssin tehtävänannoista yhteensä vähintään 40 % (arvosanat annetaan täällä prosentteina). Ensimmäisenä vuonna on 5 kurssia, eivätkä ensimmäisen vuoden arvosanat vaikuta opintojen loppuarvosanaan. Tämä ei ole kuitenkaan vaikuttanut omaan opiskeluuni, sillä olen tottunut tekemään töitä opintojen eteen.

Paljonko opiskelu maksaa?

Kun aloitin opiskelun vuonna 2011, opiskelu maksoi noin 3000 puntaa vuodessa. Nyt vuosimaksut ovat nousseet yli 9000 puntaan per vuosi. Student Financelta voi hakea lainaa, jota ei tarvitse maksaa takaisin ennen kuin alkaa ansaitsemaan vähintään 15 000 puntaa vuodessa. Tämän lisäksi tulevat oppikirjat ja ruoka, joista ei juuri saa mitään opiskelija-alennuksia.

Omaan asuntoon ei täällä ole opiskelijalla varaa, joten opiskelijat asuvat yleensä joko yliopistokampuksen opiskelija-asuntoloissa, soluasunnoissa tai kotona vanhempien luona. Olen onnekas ja asun tuntemieni ihmisten omistamassa talossa, joten saan vuokran melko halvalla. Lisäksi rahaa menee tietenkin ruokaan, bussikorttiin sekä satunnaisiin muihin menoihin, mutta silti raha riittää juuri ja juuri. Ymmärtääkseni lähes kaikki Britanniassa asuvat suomalaiset joutuvat joka kuukausi turvautumaan opintolainaan opintotuen lisäksi, varsinkin jos opintojen ohella viettää aktiivista iltaelämää.

Onko yliopistossasi paljon kansainvälisiä opiskelijoita?

Tiedän kaksi muuta suomalaista, jotka opiskelevat yliopistossani, mutta he opiskelevat eri kampuksella joten en tapaa heitä. Lisäksi kurssillani on esimerkiksi ruotsalainen poika, mutta enimmäkseen kansainväliset opiskelijat ovat aasialaisia.

Onko opiskelukaupungissasi paljon vapaa-ajan harrastemahdollisuuksia?

Yliopisto tarjoaa runsaasti eri harrastusmahdollisuuksia ja klubeja, osa niistä on opiskelijoiden perustamia. Sanoisin Liverpoolin vapaa-ajan mahdollisuuksien olevan samaa luokkaa Helsingin kanssa; mahdollisuuksia löytyy joka lähtöön.

Millaisiin kulttuurieroihin olet törmännyt?

Britit ovat hyvin kohteliaita, ilmaisut thank you ja please ovatkin ahkerassa käytössä. Vointia ja päivän kuulumisia kysytään lähes aina keskustelun alussa ja tuntemattomatkin (esim. myyjät ja bussikuskit) saattavat puhutella sanalla darling tai love, sillä olematta mitään muuta tarkoitusta kuin ystävällisyys.

Onko sinulla joitain vinkkejä opintoja ulkomailla suunnittelevalle nuorelle?

Ulkomaille opiskelemaan lähteminen on iso askel, mutta kokemukset ja kasvava itseluottamus ovat sen arvoisia. Tee se!