Skip to Content

Gymnasister och yrkesstuderande

Det finns massor av möjligheter: Ett år som utbyteselev i Japan eller volontärarbete på Island? Vad är din grej?

Studerande på andra stadiet kan åka ut i världen på kortare utbyten eller för ett helt år som utbyteselev. Det går också att få internationella erfarenheter på språkkurser eller inom fritidssysselsättningar.

Man kan avlägga hela gymnasiet eller en yrkesexamen utomlands. Men att flytta utomlands som minderårig utan sin familj kräver specialarrangemang.

Du kan åka på elevutbyte via din egen skola, om skolan har vänskolor utomlands eller annan internationell verksamhet. Utbytesperioder inom yrkesutbildningen innehåller ofta inlärning i arbete. Fråga mer om möjligheterna på din egen skola! Du kan också vara utomlands ett helt år som utbyteselev. Då bor du i en värdfamilj och deltar i familjens vardag. Dina språkkunskaper förbättras med nya vänner och hobbyer. Det går att åka som utbyteselev bland annat via olika elevutbytesorganisationer.

Därtill erbjuder sommargymnasier och språkkurser utmärkta möjligheter till en kortare studieperiod utomlands. Man kan också resa ut i världen via hobby- och medborgarverksamhet.

Du kan till exempel delta i:

  • ungdomsutbyte
  • Europeiska ungdomsinitiativ
  • volontärarbete
  • internationella läger
  • familjeutbyte utomlands.

En möjlighet är att lönearbeta utomlands, till exempel på sommarjobb eller som au pair. Men det är bra att komma ihåg att det är lättare att hitta jobb utomlands när man har fyllt 18 år.

Efter gymnasiet kan du söka dig utomlands för att avlägga en högskoleexamen. Beroende på ämne kan man fortsätta till en högre högskoleexamen eller ända till en doktorsexamen.

Uppdaterad 04.12.2015   Skriv ut
Back to top