Skip to Content
Palkkatyö ulkomailla uusi

Kuva: Pexels

Palkkatyö ulkomailla

Työskentely ulkomailla on hyvä vaihtoehto sinulle, joka haluat asettaa itsellesi haasteita, oppia tuntemaan erilaisia työkulttuureja ja kehittää samalla osaamistasi.

Ulkomaan työkokemus voi auttaa uuden uran alkuun myös kotimaassa. Saat mahdollisuuden hankkia uudenlaista työkokemusta ja voit samalla ottaa etäisyyttä nykyiseen elämäntilanteeseesi ja etsiä uutta suuntaa uralle tai opintoihin.

Kielitaidon merkitys

Ensimmäiseksi ulkomaille lähtöä suunnittelevan on mietittävä, missä maissa työskentely on mahdollista omalla kielitaidolla. Pääsääntönä voidaan pitää, että kussakin maassa tulisi osata ainakin auttavasti maan omaa kieltä. Englannin kielen taito harvoin riittää asumiseen ja työskentelyyn esimerkiksi Ranskassa, Saksassa tai Espanjassa.

Myös suomen ja ruotsin taidosta voi olla hyötyä kansainvälisessä työnhaussa. Joihinkin työpaikkoihin haetaan ulkomaalaisia, jotka voivat käyttää työpaikalla maassa puhutun kielen lisäksi omaa äidinkieltään. Esimerkki tästä on monikansallisten yritysten palvelukeskukset, joiden henkilökunta palvelee yrityksen asiakkaita useissa Euroopan maissa.

Aiempi kokemus kohdemaasta on valttia

Ulkomainen työnantaja on kiinnostunut koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja suosituksistasi. Työnantajat arvostavat erityisesti samassa maassa hankittua aiempaa työkokemusta tai muuta pidempiaikaista oleskelua maassa (esimerkiksi opiskelua tai harjoittelua).

Kotimaan työkokemuksellakin on merkitystä, mutta työnhakumaassa saatu kokemus ja suositukset painavat puntarissa enemmän. Myös muista kansainvälisistä kokemuksista on hyötyä, sillä ne osoittavat sinulla olevan sopeutumiskykyä.

Kannattaa varautua hankkimaan kirjallisia suosituksia aiemmilta työnantajilta, sillä niitä kysytään monissa maissa. Suositukset tulee kääntää kohdemaan kielelle. Työnantaja saattaa pyytää myös suosittelijoiden yhteystietoja ja soittaa heille kysyäkseen suosittelua.

Mitä enemmän kohdemaassa on työttömyyttä, sitä enemmän työnantaja vaatii kielitaidon ja ammatillisen kokemuksen suhteen, koska pätevää työvoimaa on tällöin yleensä saatavissa omastakin maasta. Jos kohdemaassa taas vallitsee työvoimapula, joustaa työnantaja helpommin vaatimusten suhteen.

Expatriaattina maailmalla

Moni ulkomailla työskentelevä suomalainen on jonkin suomalaisen yrityksen tai valtion organisaation lähettämä työntekijä. Lähettävä yritys auttaa työlupien ja muiden oleskeluun tarvittavien lupien järjestämisessä.

Expatriaattisopimuksella tehtävä työ ulkomailla on aina luonteeltaan määräaikaista. Se eroaa muusta ulkomailla tehtävästä työstä esimerkiksi siten, että työntekijä maksaa veronsa Suomeen ja kuuluu Suomen sosiaaliturvaan.

Monet expatriaatit eivät lähde suoraan ulkomaille, vaan heillä on takanaan joitakin vuosia työtä työnantajan Suomen toimipisteessä. Joissakin tapauksissa työnantaja hakee tietyn alan asiantuntijaa lehti-ilmoituksella suoraan ulkomaille. Expatriaatit ovat usein korkeakoulutettuja ja heillä on jo melko paljon kokemusta oman alansa työtehtävistä.

Päivitetty 01.08.2016   Tulosta
Back to top