Skip to Content
Harjoittelupaikan hakeminen

Harjoittelupaikan hakeminen

Harjoitteluun lähteminen ohjelman kautta on usein mutkattomin tapa lähteä maailmalle. Opetushallituksella on kansainvälisiä harjoitteluohjelmia pääasiassa korkeakouluopiskelijoille. Sen lisäksi oppilaitokset, opiskelijajärjestöt, kansainväliset organisaatiot ja yritykset tarjoavat harjoittelumahdollisuuksia.

Harjoittelupaikan voi järjestää myös itse. Harjoittelupaikkaa voi hakea samalla tavalla kuin mitä tahansa työpaikkaa. Harjoittelupaikan haussa ulkomailta vaaditaan paljon omaa aktiivisuutta. Kontaktit paikallisiin ihmisiin ja työnantajiin ovat kullanarvoisia. Jos lähdet esimerkiksi vaihto-opiskelijaksi ulkomaille, tutki samalla, onko alueella kiinnostavia organisaatioita ja yrityksiä, joissa voisit myöhemmin tehdä harjoittelun.

Apurahaa harjoitteluohjelman tai oman oppilaitoksen kautta

Useimpiin harjoitteluohjelmiin sisältyy apuraha. Itse hankittuihin paikkoihin voi olla vaikea löytää apurahaa. Monesti kiinnostava harjoittelupaikka löytyy, mutta työnantaja odottaa opiskelijan saavan apurahan omalta oppilaitokseltaan.

HUOM! Opetushallitus ei myönnä apurahoja itse löydettyihin harjoittelupaikkoihin ulkomailta.

Ota etukäteen selvää, myöntääkö oma oppilaitoksesi rahoitusta itse hankittuihin harjoittelupaikkoihin. Muuta apurahaa voi olla vaikea löytää!

Toiseen Euroopan maahan lähtevä korkeakouluopiskelija voi kuitenkin hakea omasta oppilaitoksestaan Erasmus+ -harjoitteluapurahaa myös itse hankittuun paikkaan.

Esimerkkejä oppilaitosten rahoituskanavista:

  • ammatillisten oppilaitosten työssäoppimisjaksot Erasmus+ -ohjelman tuella
  • korkeakoulujen harjoittelujaksot Erasmus+ -ohjelman tai Nordplus-apurahan tuella
  • korkeakoulujen harjoittelutuki, jota voidaan myöntää harjoitteluun Suomessa tai ulkomailla (ns. korkeakouluopiskelijan harjoittelu).

Esimerkkejä harjoitteluohjelmista ja apurahoista, joita ei haeta oppilaitoksen kautta:

  • Opetushallituksen harjoitteluohjelmien paikkoja haetaan suoraan Opetushallituksesta. Paikkoihin sisältyy apuraha.
  • Apurahoja ammattioppilaitosten ja kansanopistojen opiskelijoille opintoihin liittyvän työssäoppimisjakson suorittamiseen toisessa Pohjoismaassa haetaan Pohjola-Nordenista.

Jos harjoittelu on osa opintojasi ja saat siitä opintopisteitä, voit hakea myös Kelan opintotukea ulkomaanharjoittelun ajaksi. Opintotukeen sisältyy opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus.

Harjoittelu yritysmaailmassa

Joillakin kansainvälisillä suuryrityksillä on myös omia harjoitteluohjelmia korkeakouluopiskelijoille. Usein harjoittelun tarkoituksena on rekrytointi yrityksen palvelukseen. Linkkejä yritysten omille rekrytointisivuille on koottu esimerkiksi Akateemisten rekrytointipalveluiden Aarresaari.net -verkkopalveluun.

Työluvat

Helpointa on lähteä harjoitteluun EU- ja ETA-maihin, koska suomalainen ei tarvitse niihin työlupaa. Näiden maiden ulkopuolisiin maihin tarvitaan työlupa myös silloin, kun harjoitteluun lähdetään jonkin ohjelman kautta.

Päivitetty 10.01.2017   Tulosta
Back to top